2010. június 17., csütörtök

A fusing tanfolyamról röviden...

Szóval a fusingról röviden próbálom a kérdéseket összeszedni amik felmerültek eddig.


Én megnevezésre olvasztott üvegékszert szoktam mondani, de van aki a "rogyasztottat" használja és van aki csak a fusingot vagy fúziós üvegékszert. Voltaképpen mindegy a lényeg ugyanaz. Egyedi üvegékszerek készülnek az üveg saját kezűleg történi vágásával, darabolásával, összeragasztgatásával majd kemencében történő kiégetésével.


A tanfolyamra érkezőknek ki vannak téve mindenféle színben és méretben fusing üvegek. Nem használunk tiffany üveget, ablaküveget, sörösüveget, befőttesüveget, IKEA-s kavicsot stb...


Az üvegeket COE számmal jelzik ez az üveg hőtágulási együtthatója. Azt mutatja, hő hatására milyen gyorsan hogyan tágul az üveg, illetve hogyan hűl le. Ebből kifolyólag -azon felül hogy csak fusing üveget használunk- nem keverjük össze a különböző hőtágulású COE számmal rendelkező üvegeket, különben szétreped a munkánk. Kísérletezni lehet, -de nem az én kemencémben- ha nem is reped szét rögtön az üveg, feszültség marad benne és akár erősebb hő vagy akár naspütés hatására is szétpattanhat. Különböző gyártók különböző márkájú fusing üvegei vannak forgalomban, a lényeg hogy a COE számokat ne keverjük össze.

A tanfolyamon mindenki elsajátítja az üveg vágás és törés technikáját. Nem egy ördöngős dolog, némi gyakorlat után pikk-pakk megy. A foglalkozáson ki van téve üvegvágó, vonalzó törőfogó stb, így mindenki megvalósíthatja saját elképzeléseit a kitett üvegdarabokból. Baleset nem történik főleg ha mindenki hallgat ránk és nem a kezében töri el a bekarcolt üvegeket.


Az elképzeléseket letisztogatjuk majd összeragasztjuk fusing ragasztóval. A ragasztásnak csak annyi a lényege, hogy ne csússzon el a gondosan megszerkesztett ékszer darabunk mikor betesszük a kemencébe. Tisztogatni erre érdemes alkoholos tiszítóval lehet. Különösen gondosan el kell távolítani a vágáskor használt filc jelöléseket, mivel ezek beégnek az üvegbe ha nincsenek letörölve rendesen.

Miután mindenki összeillesztette a kiégetésre szánt darabokat mi másnap reggel betesszük az egészet a kemencébe.

Többen kérdezték -akik tűzzománcoztak- hogy betehetik-e az üveget ugyanabba a kemencébe. Elvileg igen, de csak akkor ha programozható a kemence. A tűzzománcnál nincs jelentősége milyen gyorsan melegszik fel a kemence. Beállítunk egy adott hőmérsékletet, amit ha elér a kemence rögtön a forró "sütőbe" tesszük be az ékszereket.

Az üvegnél viszont ez máshogy működik. Az üveget szobahőmérsékletű kemencébe tesszük be -és előre beprogramoztuk a kemencét---A hőmérsékleteknek utána lehet nézni sok helyen valamennyire gyártónként változik. --De a lényege az, hogy több lépcsőben történik az üveg olvasztása. Nagyon-nagyon lassan melegszik fel, egy adott hőmérsékleten tartjuk kb. egy órát majd gyorsabban melegszik fel a maximum hőmérsékletre ahol 10-15 percig van, majd megy lefele gyorsan, ott megint tartjuk kb. egy órát végül nagyon lassan hűl vissza szobahőmérsékletűre.

Ez a ciklus több, akár 4-6 lépcsős is lehet, ahol pontosan be kell állítani hogy a bizonyos lépcsőknél hány fokra melegszik fel a kemenecne, és milyen gyorsan. (celsius/óra sebesség). Röviden összefoglalva olyan programozónk kell hogy legyen, ahol nem csak a hőmérsékletet tudjuk beállítani, hanem többfajta sebességet, illetve hogy az adott hőmérsékleten mennyi ideig menjem a kemence.

Summa-summárum a kemencében vagy 12 órát töltenek az üvegek és mikor kikapcsolt a kemence akkor sem szabad kiinyitni az ajtót mert szétrepedhet az üveg. Meg kell várni míg magától szobahőmérsékletre csökken a belső hőmérséklet.

A hőmérsékletre visszatérve: Amiket mi olvasztunk teljesen egy síkbe olvadnak. Ez a maximum hőmérséklet beállítástól függ, nekem nem tetszik ha nem olvadnak teljesen bele a rátétek az alapba. Illetve más hatású lenne.

Amit a tanfolyamon kisütünk csak másnap vesszük ki (nem megyek be éjszaka megnézni mor hűlt ki szobahőmérsékletre az egész).

Az akasztókat, gyűrűalapokat, fülbevaló hátakat én vállalom hogy mindenkinek ráragasztgatom, így csak a kész ékszerekért kell visszajönni. (Ha véletlen sorja van, azt is lecsiszolom) Ragasztáshoz két komponensű epoxy ragasztót érdemes használni. Ebből többfélét lehet kapni. A pillanatragasztó pl. nem elég erős és hamar elereszt ezért mindenképpen két komponensű ragasztót használjunk.

Hát kb. ennyi nem untattam senkit a pontos hőmérsékletekkel szeretettel várunk mindenkit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése