Ez úgy történik, hogy először is kell készíteni egy millefiori rudat/szalámit, (hivatalosan angolul "cane" -csak én rászoktam a szalámizásra- nem véletlen szeretünk enni is...))
A milleffiori szalámi gyártásnak különböző technikái, sőt számlatan leírása is van -persze nem magyar oldalakon- de mindenféle virágtól kezdve, a pillangóig mindeféle, sőt voltaképpen bármilyen mintát fel lehet építeni gyurmából.
Saját kútfő vagy leírás alapján "több összetevőből" gondosan összerakjuk a szaláminkat. Igyenezzünk a légbuborékokat, réseket elkerülni mert kicsinyítéskor, ezek eltorzítják a mintát.
Miután megvan a szalámink, a kellő nagyságúra nyújtjuk. Ez azt jelenti, hogy az összetett minták akár4-6 cm széles és közel ugyanannyi magas hengerből indulnak ki, amit apránként lekicsinyítünk míg nem lesz belőle egy 1,5-2 cm (mintától függ) átmérőjű szalámi hengerünk.
Ezután a szalámit szép vékonyan kell vágni. Ha vastagon vágjuk, egyrészt pazarlunk az alapanyaggal, másrészt nehezebb beledogozni széppen az alapba és a minta is torzulhat.
Tehát van egy szalámim, ezután gyúrok mondjuk egy-egy gyurmagolyót a hozzá passzoló színben, amit szépen pontosan betakarok a szalámi szeletekkel. Majd újra óvatosan görgetem a golyót, míg a szalámi szeletek szépen beledolgozódnak a golyóba és nem látszódnak a szélek.
Hát kb. ennyi. Én egy napot hagyom szikkadni, mert amikor túl puhán szúrom át a tűvel, akkor torzul a golyó forma. Miután átszúrtam, a gyurma gyártó előírásának megfelelően háztartási sütőben vagy grillsütőben kisütöm.
Íme egy készülőben levő szalámi minta. Ez sajnos nem lett szép, mivel a képen is látható, hogy a virágszirmokat túl vastag kék gyurma réteggel vontam körbe, így kicsinyítés után szinte elveszetek a szirmok a kék vonalak pedig nagyon erőteljes hangsúlyt kaptak.
Hú, Kati! Minden csodálatom a Tied!! Nagyon profin gyurmázol! Gyönyörű dolgokat készítettél!
VálaszTörléshogy kell ezt a virágot elkészíteni?
VálaszTörlésKedves Zsófi!
TörlésEnnél részletesebben sajnos nem tudom leírni -nagyon sok oldal lenne- de javasolom hogy keress angolul videokat leírásokat számtalan cikk foglakozik a millefiori gyurma technikával.
Kati